Klimmen is gezond! (1)

Vanaf het moment dat je ‘s morgens opstaat tot het moment waarop je ‘s avonds weer je bed opzoekt, is je rug onderhevig aan de zwaartekracht. Deze neerwaartse kracht oefent iedere dag invloed uit op je wervelkolom en zorgt ervoor dat het kraakbeen tussen je ruggenwervels langzaam slijt. Deze tussenwervelschijven zijn de schokdempers van je lichaam en het is dan ook belangrijk dat deze je hele leven lang meegaan.

Hangen in het dak

Hangen in het dak

Gelukkig is er een manier om ervoor te zorgen dat de invloed van de zwaartekracht tijdelijk omgezet wordt in een vernieuwende, verlengende, tegengestelde kracht. Het is een oefening die je lichaam weer in balans brengt, door het gebruik van een natuurlijke trekkracht. Door het doen van deze oefening krijg je sterkere handen en armen, je wervelkolom wordt van zijn zware last en druk ontdaan en de gewrichten in je hele lichaam kunnen zich openen, waardoor opgebouwde spanning kan wegstromen.

Je zult je nu wel afvragen wat dit dan voor een bijzondere oefening is. Het antwoord is simpel. Hangen! Het is een natuurlijke, instinctieve en plezierige bezigheid. Dertig seconden hangen levert net zoveel op, als een massage van een kwartier. Bij oudere mensen voorkomt of vermindert het zelfs osteoporose.

En waar kun je beter hangen dan in de bergen? Hangend aan de rotsen is er een constante actie en balans van je lichaam nodig om je verder te bewegen. Zwakkere plekken in je lichaam worden op deze manier getraind om sterker te worden. Maar niet alleen de zwakke plek wordt getraind, de hele keten van spieren, pezen en zenuwen die hieraan verbonden is wordt belast en getraind.

En bij gebrek aan een rotswand in je directe omgeving, is er in Nederland binnen een uur rijden altijd wel een klim- of boulderhal te vinden waar je samen of in je eentje lekker kunt hangen. Je kunt er hangen aan grote grepen, kleine greepjes, grepen in felle kleuren of in aardetinten, er is voor ieder wat wils.

Woon je in de regio Venlo? Kom dan een keer hangen bij klimvereniging Friends and Nuts of bij klimtuin Fliegerhorst.