Klimweekend Hillenberg, Warstein (D)

Het is zaterdagmorgen. Als om 06:30u de wekker gaat, druk ik slaperig nog even op de snooze-knop. Tien minuten later sta ik rustig op en kleed me aan. Na een kort bezoek aan de badkamer, loop ik naar beneden om te ontbijten. In gedachten loop ik nog even snel mijn paklijst door en maak alvast wat broodjes klaar voor de rest van de dag. We gaan buiten klimmen vandaag en dat vergt wat meer voorbereiding dan normaal.

Buitenklimmen vergt wat meer voorbereiding dan normaal

Buiten klimmen vergt wat meer voorbereiding dan normaal

Een voor een leg ik mijn spullen in mijn duffel bag. Klimgordel, helm, klimschoenen, pofzak, prusiktouwtje, borstel, schroefkarabiners, zekeringsapparaat, safebiner, sporttape, de topo van het gebied waar we gaan klimmen en een EHBO-set. Daar bovenop volgt een zak met broodjes, een fles water, een banaan en 2 mars repen. Ik heb nog een klein beetje ruimte over en prop snel mijn fototoestel erbij. Zo, ik ben er klaar voor. Voor het overige materiaal, zoals een touw, touwzak, setjes en schlinges zorgt Frank vandaag.

Jan in de route "Aussenseiter" op de "Goldgräberwand"

Jan in de route “Rekonvaleszensia” (6-) op de “Goldgräberwand”

Net na 08:00u vertrekken we met z’n drieën vanaf het station in Venlo met de auto naar Warstein. Het blijft ondanks de weersvoorspelling droog tijdens onze autorit en bij aankomst schijnt de zon zelfs. We kiezen er voor om te beginnen bij de Goldgräberwand aangezien de zon hier op de rots schijnt. Na een paar routes te hebben geklommen, pakken we onze spullen en volgen de zon naar de Hillenbergwand. Dit is veruit de grootste rotswand in het klimgebied en biedt dan ook de meeste klimroutes, variërend van 4 tot 8+ (UIAA waardering).

De "Hilleberg"

Friends and Nuts bij de “Hillenbergwand”

We klimmen de route Elm Street en wanneer iedereen aan de beurt is geweest, horen we dat de andere leden van klimvereniging Friends and Nuts eraan komen. Het is inmiddels 12:30u geweest en terwijl de anderen hun eerste routes klimmen, beginnen Frank, Jan en ik aan de lunch. Ondanks dat het waait is de temperatuur erg aangenaam. Er arriveren nog twee klimmers, maar het blijft een Nederlands feestje vandaag in Warstein; er is geen Duitser te bekennen.

DSC00152

Daan in de route “Der Läufer” (7-) op de “Hillenbergwand”

Na de lunch trekt het nog verder open en het wordt zelfs warm genoeg om zonder shirt te klimmen. De eerste 7’s worden geklommen, maar ze voelen doordat ze eerst voorgeklommen moeten worden, toch wel een stuk pittiger aan. De setjes worden zelfs een enkele keer hoog boven het hoofd en met trillende benen ingeklikt. Er worden nog een aantal routes geklommen, waarbij de hoogst geklommen route ongeveer 25-30m lang is.

Frank in route "Ramuna" en verder in Heldenverschneidung

Frank in de route “Ramuna” (6-) en verder in de route “Heldenverschneidung” (5+) op de “Hillenbergwand”

Tegen het einde van de middag begint het eindelijk pas te betrekken en zien we donkere wolken dichterbij komen. We besluiten om voor vandaag te stoppen. Nadat we ons te goed hebben gedaan aan Warsteins bekendste exportproduct en hebben gegeten bij de lokale Griek, rijden we met een voldaan gevoel weer naar huis. Voor ons zit het er op vandaag, terwijl Remco, Jorik, Tim, Chris en Sophie nog een nachtje op de camping doorbrengen om bij goed weer, op zondag nog een keer te gaan klimmen. Pas als we in de auto zitten vallen de eerste regendruppels. Het lijkt er op dat dit voor ons het laatste klimweekend in 2013 is.

Warsteiner

Warsteins bekendste export-product

Wanneer het voorjaar weer aanbreekt zullen we er als vereniging weer vaker een weekend op uit trekken. Of je nu veel ervaring hebt of net begint met klimmen, iedereen kan in principe mee. Wel gelden er natuurlijk bepaalde voorwaarden om de veiligheid te kunnen waarborgen, want veiligheid staat altijd voorop.

Ben jij er de volgende keer bij?