Lockdown-Docu-Avond #4

De basis van zowel de afgelopen als de komende docu’s is in zekere zin een verwondering / nieuwsgierigheid naar het onbekende. Zoals ik zelf altijd denk als ik in de bergen ronddwaal “hoe gaaf zou het zijn om daar (bovenop) te staan!” Of het nu een bepaald gebied, top, rotswand, wandelpad, zadel of wat dan ook is. Deze vraag is letterlijk mijn drijfveer voor bergsport.

Noordkant van Wildspitze vanuit top van de pitz Panoramabahn

Met deze gedachte is de bergsport voor mij ook ooit begonnen, tijdens een familie wandeling in het Pitztal waar we met de lift naar een panorama gingen. Vanuit het panorama (3440m) kijk je uit over de uitgestrekte gletsjers aan de noordkant van de Wildspitze (zie hierboven). Met een verrekijker zag ik en de verte mensen over de gletsjer richting de Wildspitze lopen en dacht “hoe gaaf zou het zijn om daar te lopen!”. Een jaar later liep ik er zelf met een C1-cursus van de NKBV, zoals je hieronder kunt zien. Helemaal hyper dat ik nu zelf over ‘die gletsjer’ liep!

Opweg naar de top van de Wildspitze (vanuit zuid-oosten) over de ‘snelweg’ van de normaalroute tijdens C1 cursus

Deze verwondering en drive om te ‘ontdekken’ heeft me ooit, ver voor de tijd dat ik aan bergsport verslingert raakte, zelfs een relatie gekost. Waar mijn toenmalige vriendin lekker dagenlang op het Turkse stand wilde blijven liggen zo was ik al een tijdje aan het dagdromen over wat er wel niet allemaal voor moois achter dat bergje daar links van het strand zou zijn. Na een tijdje zeuren werd er uiteindelijk toegestemd om te gaan kijken. Daar gingen we dan, midden op de dag met 35+ graden, een kale heuvel op zonder duidelijk pad! Helemaal uitgeput en zeiknat van de zweet stonden we op de ‘top’ uit te puffen. Het uitzicht was fantastisch met een mooi natuurlijk baaitje aan de andere kant van de berg. Mijn eerste reactie “Wow gaaf, kom we gaan daar naar beneden bij die baai kijken….. vet!”. De tegenreactie: “wat! Geen ligstoelen, geen barretje, nog verder door de hitte ploeteren….. en dan moeten we ook nog terug…. ik dacht het niet!”. Maar ik kon het niet loslaten en moest en zou bij de baai gaan kijken…..

Maar uhm, we dwalen af…. We hadden het over de nieuwsgierigheid naar het onbekende. Zoiets als Rolando Garibotti zei in de eerste docu: ‘If you see that ridgeline, you just want to climb it!’. Zo ook het verlangen om de Dawn-Wall vrij te klimmen in onze eerste echte (pre-lockdown) docu avond. Deze nieuwsgierigheid hield Tommy Caldwell maar liefst 7 jaar lang in z’n greep!

De komende docu is hier ook een voorbeeld van. De aanstichter van dit avontuur is al jaren in de ban van een onbekende vallei ergens diep verborgen in Pakistan. Hij wordt gedreven door zijn nieuwsgierigheid naar al die onbekende en onbeklommen toppen in dit gebied. Het gevolg hiervan is dat hij al een aantal jaren op rij een bezoek brengt aan deze regio om op verkenning te gaan naar de mogelijkheden. En uiteindelijk krijgt hij anderen ook zo gek om mee op expeditie te gaan met deze fantastische docu als gevolg!

En we hebben geluk, de makers van deze docu steunen ons in onze lockdown-docu reeks. Ze willen helpen de tijd te doden en stellen de docu daarom voor korte tijd gratis ter beschikking via een streaming dienst!

Maar let dus wel op dat je deze 45min durende docu ook echt komende woensdag bekijkt want anders moet je betalen. Hij is trouwens de kleine €6,- meer dan waard dus al je hem onverhoopt mist zal dat ook zeker geen probleem zijn!