Lockdown Docu-Avond #5

Na allemaal die Belgische waanzin gaan we nu nog een stapje dichter bij huis. Helaas zijn er niet veel nederlandse bergsporters die mooie filmpjes maken van hun avonturen. (Mocht iemand nog een goeie tip hebben dan hou ik me aanbevolen!). Maar de documentaire van komende woensdag gaat wel degelijk over een beklimming met Nederlandse bergsporters in de hoofdrol.

We gaan verder de Himalaya in richting de hoogste bergen ter wereld, de monsters boven de 8000m. Hier kom je in een heel andere tak van de klimsport terecht. Waarbij een berg niet in alpine-stijl beklommen kan worden maar waar hele expedities nodig zijn, met een basiskamp, verschillende hoogte-kampen en weken van acclimatisatie om überhaupt een kans te maken om de top te kunnen bereiken. We kennen natuurlijk allemaal de verhalen van Everest en de waanzinnige drukte op deze berg. Vorig jaar was het zelfs zo extreem druk dat er vlak onder de top lange wachtrijen ontstonden, een levensgevaarlijke situatie ver boven de death-zone!

Topdrukte vlak voor de top van Mount Everest (8850m) in 2019

Everest is de hoogste en dat trekt natuurlijk altijd meer mensen dan zomaar een berg. We kunnen een hele discussie voeren over de waanzin hiervan en dat veel van deze mensen hier, gezien hun minimale bergsport ervaring, eigenlijk niks te zoeken hebben maar dat stuk sla ik graag over. Het is namelijk hoe dan ook een gigantische prestatie om dit soort hoogtes te bereiken.

Mijn fascinatie voor deze tak van klimsport werd ooit getriggert door een boek van Ronald Naar “Geen berg te hoog!”. Dit boek gaat over een Nederlandse expeditie naar de K2 (8611m) in 1995. Er wordt nauwkeurig beschreven wat er nodig is om een berg van dit kaliber te beklimmen. Buiten de prestatie an sich was ik op een of andere manier ook onder de indruk van het feit dat dit ‘gewoon’ Nederlanders waren! Nederlanders die een fantastische prestatie in de bergsport leveren hoe gaaf is dat!
Het boek is trouwens ook geïllustreerd met geweldige foto’s, als ik me niet vergis zijn een paar foto’s uit dit boek ook in de bunker van de Fliegerhorst te bewonderen!

Wat vele van jullie misschien niet weten is dat we bij Friends and Nuts ook iemand rond hebben lopen hebben die geregeld de extreme hoogte op zoek. Onze eigen Mark Munsters heeft in inmiddels al een indrukwekkende lijst van expedities op z’n naam staan:

  • Mont Blanc (4808m)
  • Elbrus (5642m)
  • Kilimanjaro (5895m)
  • Aconcagua (6962m)
  • Denali (6194m)
  • Peak Lenin (7134m)
  • Muztagh Ata (7546m)
  • Cho Oyu (8201m)
Mark’s foto van Puja ritueel op Cho Oyo (8201m)
Mark op de top van Muztagh Ata 7546m

En dat alles ook nog eens zonder extra zuurstof wat een ongekende prestatie is. En hij loopt gewoon bij Friend and Nuts rond… hoe gaaf is dat! ;-p. Mark leeft voor de bergsport en expedities dus de volgende staat natuurlijk alweer op stapel. Dit jaar staat de Ama Dablam (6812m) op het programma, een van de mooiste toppen in de Himalaya. Hieronder een collectie van wat hem daar te wachten staan… WOW! Ik hoop dat de corona geen roet in het eten gaat gooien… Have Fun Mark!

Ama Bablam (6812m)
Camp 2!
Mixed klimmen op de Southwest Ridge!
Wat een exposure!

Maar nu even terug naar de documentaire van woensdag. We gaan naar de K2, ook wel killer mountain genoemd, is een van de moeilijkste 8000ers. Tijdens de expeditie van Ronald Naar in 1995 zijn Wilco van Rooijen en Cas van Gevel als ‘jonge honden’ aan het team toegevoegd. Wilco raakte ernstig gewond en moest de expeditie vroegtijdig verlaten en ook Cas bereikte uiteindelijk de top niet. Echter werden de twee wel geïnfecteerd met het K2 virus. Dit virus zorgde er uiteindelijk voor dat er in 2008 een nieuwe Nederlandse expeditie op touw gezet werd met maar liefst 5 Nederlandse klimmers: Wilco van Rooijen, Cas van de Gevel, Roeland van Oss, Court Haegens en Jelle Staleman.

K2

2008 bleek achteraf helaas een van de dodelijkste jaren op de K2 te zijn. Er waren dat jaar verschillende expedities aanwezig op de berg die allemaal op één dag de top behaalde. Echter ging het in de afdaling daarna allemaal gruwelijk mis. Wilco heeft zijn ervaringen van dit drama opgeschreven in het boek: “Overleven op de K2” een fantastisch boek waarin je meegenomen wordt met zowel de expeditie van 1995 als het drame van 2008, een aanrader voor wie deze nog niet gelezen heeft. (mocht iemand interesse hebben laat het maar weten kun je die van mij wel even lenen!).

Cover van boek van Wilco van Rooijen. Een aanrader om te lezen!

Het drama op deze berg in 2008 kreeg wereldwijd veel media aandacht en er werden verschillende documentaires gemaakt, een daarvan zullen we woensdag gaan bekijken! Wilco wilden aanvankelijk zelf een documentaire maken van al het beeldmateriaal dat ze zelf geschoten hadden tijdens de beklimming echter is dit helaas nooit van de grond gekomen. Maar in de documentaire van woensdag zijn wel veel van hun beelden verwerkt en komen de Nederlandse klimmer ook veelvuldig aan het woord.