Lockdown Docu-Avond #6

Het schiet op, we zitten inmiddels al aan de 6de lockdown-activiteit! Het gaat zelfs zo snel dat ik nog voor slechts 4 weken aan materiaal klaar heb liggen. Ik moet dus snel weer aan een soort van zoektocht voor nieuwe mooie docu’s gaan beginnen aangezien ik denk dat we nog wel even zo door gaan. Daarom probeer ik het deze week kort te houden…. Eens kijken of dat lukt šŸ˜‰

Vorige week hebben we de documentaire gezien over het drama van 2008 op de K2. Een zwarte dag in de klimgeschiedenis waarbij maar liefst 11 doden op een dag te betreuren waren. Bij dit drama was een nederlandse expeditie betrokken die helaas ook een van hun expeditie leden, Gerard McDonnell (Iers), verloren op deze dag.

Gerard Macdonnell op de top van K2 tijdens die fatale dag in 2008

Wie de commentaren onder de Youtube film gelezen heeft zal opgevallen zijn dat er, zoals altijd als er ongelukken gebeuren in de bergen, nogal wat discussie is over het ‘waarom zou je in godsnaam je leven zo in de waagschaal leggen’ maar ook over de ‘waanzin’ van sommige beslissingen / acties van de mensen die erbij betrokken waren.

Een korte bloemlezing:

Laat ik duidelijk zijn, ik heb vooral bewondering voor de onbegrensde motivatie van deze mensen om zichzelf tot het uiterste te drijven om een beklimming van dit kaliber aan te gaan. Het is makkelijk om vanuit je luie stoel met een biertje in de hand na het zien van een documentaire lekker je mening klaar te hebben over hoe dom en egocentrisch ze wel niet zijn en te oordelen wie de held en wie de sukkel is.

Feit is dat dit soort expedities zeer complexe dynamiek met zich meebrengen:

  • Ɯberhaupt de groepsdynamiek om in een team samen te werken dat wekenlang op een extreme plek dicht op elkaar leeft en hier ook nog een topprestatie wil leveren.
  • De extreme hoogte die een grote invloed heeft op zowel de fysiek als de psyche van de klimmers.
  • Het overgeleverd zijn aan de weersomstandigheden en het daardoor continu veranderende plan.
  • De gigantische logistieke operatie van hoogte kampen bouwen, acclimatiseren en de route voorbereiden
  • Interactie tussen teams/mensen uit verschillende culturen met bijbehorende taalbarriĆØre.
  • Verschil in aanpak en ervaring van verschillende teams die toch hetzelfde doel hebben
  • En ga zo maar door…….

Het blijft natuurlijk een interessante discussie voor rondom het kampvuur maar niet meer dan dat wat mij betreft. Een oordeel vellen vanaf de zijkant is veel te makkelijk gezien de complexe omstandigheden van zulke situaties.

De volgende documentaire heeft ook veel stof doen opwaaien en voor nogal wat reuring gezorgd binnen de Nederlandse bergsport. Een mooie documentaire waarbij de maker ‘embedded’ is, ofwel een onderdeel is van het verhaal/team.

Deze zogenaamde ‘embedded’ documentaires geven een heel ruw beeld van de ‘actie’ en laten vooral, up-close, de dynamiek zien die speelt tussen teamleden tijdens zulke expedities. Zeer interessant is om te zien hoe verschillende mensen in hetzelfde team zaken toch anders beleven.

We gaan op expeditie naar Cho Oyu (8200m). De berg waar onze eigen Mark vorig jaar zelf nog op expeditie was. Helaas voor Mark heeft hij geen top-poging kunnen doen omdat de omstandigheden het niet toe lieten. Iets wat bij dit soort expedities natuurlijk veel voorkomt gezien het feit dat er nogal wat zaken bij elkaar moeten komen om Ć¼berhaupt een poging te kunnen doen. We zullen zien of het in de documentaire wel allemaal bij elkaar komt.

Morgen meer!