Lockdown Docu-Avond #7

Zo….. Na al die zware kost van de afgelopen weken is het tijd voor wat luchtigers. We krijgen woensdag een drieluik van korte documentaires te zien.

Deel 1: Offwidth climbing

De eerste gaat over ‘off-width’ klimmen. Iets wat we hier in Nederland totaal niet kennen. Dit type klimmen is zelf amper bekend in Europa en is iets dat vooral onder de Amerikanen bekend is. Het gaat hier om het klimmen in spleten die zo breed zijn dat je (meerdere) lichaamsdelen nodig hebt om je vast te klemmen in de spleet. Bv. 2 vuisten, 2 voeten, je hele onderarm, je hoofd zeg het maar, je kunt het zo gek niet verzinnen! Ook is het afzekeren een hele kunst met cam’s van een halve meter!.

Dit type klimmen is, op z’n Amerikaans, het beste te beschrijven als ‘Brutally fighting with a rock!’…… Maar wat als een stelletje Britten zich als doel stelt om Amerika’s moeilijkste offwidth te gaan klimmen. Hoe train je zoiets in Europa? Ze worden natuurlijk totaal niet serieus genomen in Amerika en ook hun klimstijl zal heel wat discussie veroorzaken…. Maar gaat het ze lukken?

Deel 2: Sketchy Stuff

Deel 2 is een heerlijke korte film over een professionele slack-liner en beroeps waaghals. Deze man heeft er een kunst van gemaakt om dingen te doen die alle andere mensen ofwel onmogelijk ofwel totale waanzin vinden. Ongezekerde high-lines, een backflip op een slacklijn honderden meters boven de grond of z’n eerste basejump zonder enige ervaring met skydiven… Hij draait er z’n hand niet voor om….

Deel 3: Girl Power

We hebben in de afgelopen documentaires helaas nog weinig vrouwen in actie gezien. Met deze docu maken we het in 1 keer goed. Hazel Findlay ziet eruit en praat als een lief klein meisje maar is eigenlijk gewoon de grootste bikkel die je ooit gezien hebt. Als je haar traditionele Engelse klimstijl ziet dan kun je niet anders dan onder de indruk zijn van haar fysieke maar vooral ook mentale kracht. Een ‘runout’ van tientallen meter op een enkele cam of nut…. ze draait haar hand er niet voor. Een geweldige ode aan de vrouwen in de kimsport!