Lockdown Docu Avond #8

De volgende documentaire heeft een interessante link met de documentaire over de K2 van 2 weken geleden. De route die tegenwoordig vaak als ‘standaard’ route wordt beschreven op de K2 is de zogenaamde Abruzzi Ridge. Deze route is vernoemd naar Prins Luigi Amedeo, Hertog van Abruzzi die in 1909 al een poging waagde om de top van de K2 te bereiken. Ze moesten uiteindelijk hun poging staken op 6250m, het was destijds de tweede poging ooit om de K2 te beklimmen!

prins Luigi Amedeo, hertog van Abruzzi

Enkele jaren eerder, in 1897, leidde prins Luigi een team van alpinisten naar de top van Mount St. Elias (5.489m) op de grens van Canada en Amerika. Op deze berg speelt ook de komende documentaire zich af. Een berg die zo afgelegen ligt dat zelfs in onze tijd beklimmingen van deze berg een zeldzaamheid zijn. En dan kan men zich bedenken dat dit in 1897 helemaal al een waanzinnige onderneming was.

mount St. Alias 5.489m

Tijdens deze eerste expeditie zocht men tevens naar een bekende luchtspiegeling op de gletsjer. Uit de overlevering van de originele lokale bevolking en goudzoekers was deze luchtspiegeling beter bekend als de Silent City of Alaska. C. W. Thornton, een lid van de expeditie, schreef daarover: “Het vergde geen verbeeldingskracht om het met een stad te vergelijken, maar was zo duidelijk dat het in plaats daarvan verbeelding vereiste om te geloven dat het in werkelijkheid geen stad was.”. Ik weet niet of LSD in die tijd een veelgebruikte drug was of dat het laat zien wat voor ontbering de mannen tijdens de expeditie moesten doorstaan. Maar het geeft zeker aan dat het hier ook over een mythische berg gaat!

De gletsjers die van mount St. Elias af komen eindigen in zee bij de befaamde Icy Bay. Het feit dat deze baai slechts 16km van de top van St. Elias af ligt geeft al aan dat er een gigantisch hoogte verschil is in zo’n kleine afstand, bijna 5.5 kilometer! In de komende documentaire gaan we mee met een expeditie die zich als doel heeft gesteld om vanaf de top helemaal tot aan de zee te skiĆ«n. Wat de langste verticale ski afdaling ooit zou moeten zijn.

Icy Bay

We volgen de mannen in de voorbereiding en tijdens hun poging om dit voor elkaar te krijgen. De documentaire is gefilmd vanuit helikopters en vanaf de camera’s en microfoons op de helmen van de deelnemers. Door de ongekende afgelegen wildernis zijn de beelden dan ook werkelijk adembenemend. En dat is verrassend omdat ze opgenomen zijn met op de helm vastgesnoerde handycams van ver voor de tijd van de tegenwoordig veelgebruikte GoPro’s.

Maar wat mij betreft is het interessante van deze documentaire dat je op deze manier een fantastisch ruw beeld krijgt van de communicatie en het keuzeproces die zulke weergaloze ondernemingen met zich meebrengen. Meer nog dan bij de Cho Oyu documentaire zitten we nu middenin de actie en krijgen we mee hoe de verschillende alpinisten omgaan met keuzes, angst, tegenslag en overwinningen. Waar sommigen hun angst uitten en alle twijfel en keuzes besproken willen hebben zijn er anderen die strak op hun doel afgaan en, uiterlijk, nonchalant keuzes maken met grote risico’s. Voor mensen die groeps- en keuze-processen in intense situaties interessant vinden is deze documentaire dan ook echt smullen.