Verslag: Dagje Les Awirs

Zaterdag 11 mei zijn we met maar liefst 7 Friends and Nuts leden gezellig een dagje in Les Awirs (België) gaan klimmen. Hieronder lezen jullie een kort verslag van deze gezellige dag!

Chris, Jorik en Frank vertrokken al lekker vroeg om de dag volledig te kunnen benutten. Aangekomen bij de rots besluiten we een tip van Erik te volgen en gaan we op zoek naar route nummer 7 uit de topo, een leuke multi-pitch (3-touwlengtes, 4de graad). De stemming zit er al meteen goed in (iets met kikkers en iets uit een boek van Kathleen Meyer) en al snel zijn we met z’n drieën overtuigd dat we de instap van route 7 gevonden hebben. Friends and Nuts, het klimmen kan beginnen!

Frank in de eerste lengte van Friends and Nuts route: Psychoactive toad!

Frank in de eerste lengte van Friends and Nuts route: Psychoactive toad!

Op het moment dat we met z’n drieen bij de eerste standplaats staan, arriveren ook Remco en Jacques welke op aanraden van ons dezelfde route instappen. Aan Chris de eer om de volgende touwlengte voor te kilmmen, volgens de topo zijn hier 5 routes omhoog dus keuze genoeg. Chris besluit de meest rechtse variant in te gaan, maar na enig zoekwerk lijkt er nergens een haak te vinden! Dan maar de linkse variant, mooi over een graat. Helaas ook hier geen enkele haak te bekennen. Nogmaals in de topo kijken dan maar. Boompje, check…….graat, check……..grasveldje, check…….standplaats, check……. Dit moet route 7 zijn!

Gezellig op de stand plaats......

Gezellig op de stand plaats……

Ondertussen zijn ook Remco en jacques op de standplaats. Remco maar even laten kijken in de topo. Route 7? Dat is helemaal in de hoek, dit stuk van de wand staat helemaal niet in de topo! Ahum… OK. Abseilen dan maar en op zoek naar de juiste instap!

Op het moment van abseilen arriveren ook Mark en Dorieke, die hier vrijdag ook al en dagje geklommen hebben. De eerste reactie van Dorieke, “Welke idioten gaan er nu in dat stuk van de wand klimmen daar zit echt alles los!….. Oh hé die kennen we!”.  En wat blijkt, ook Mark wilde gisteren op dezelfde plek instappen, maar Dorieke wist hem te overtuigen dat die route toch echt ergens anders begon. Het oriëntatie vermogen van de mannelijke Friends en nutters blijkt hier en daar toch wat na te laten. Omdat de route nog geen naam had besluit de auteur bij deze de route om te dopen tot Friends and Nuts route: Psychoactive toad!

Chris wordt door uitgezwaaid voor de eerste touwlengte ‘route 7’

Chris wordt door uitgezwaaid voor de eerste touwlengte ‘route 7’

Op naar de juiste instap dan maar. Als Jaques en Chris op de standplaats zijn aangekomen begint het plots te regenen en worden de rots platen spekglad.  Het gaat steeds harder regenen en er ontstaat zelfs een waterval die gevoed wordt uit het water wat zich op de standplaats verzamelt. Er wordt besloten om terug te keren en we zitten de regen uit onder aan de rots. Aangezien de vrouw van Chris had beloofd dat het goed weer zou worden houden we de hoop erin.

201305-LesAwirs005

Chris (links) aan het abseilen in de regen!

Als het gestopt is met regenen wordt er voorzichtig geprobeerd of de rots alweer te beklimmen is. We hangen twee touwen uit via een route die nog wel te doen is zodat er veilig ge-toproped kan worden totdat  de rots droog is. Na een tijdje verdwijnen de wolken en is  het heerlijk klimmen in de zon.

Jorik hangt het touw uit na de regenbui

Jorik hangt het touw uit na de regenbui

Mark en Dorieke zijn op een ander stuk bezig met het opzetten van een redingsactie voor de setjes die ze hadden moeten achterlaten na het afbreken van de route door de regen.  De rots droogt langzaam op in de zon en het blijft nog even voorzichtig klimmen op de spekgladde platen.

Plaatklimmen op natte rots….. tricky!

Plaatklimmen op natte rots….. tricky!..

Eindelijk zit het weer mee en voor we het weten is de rots weer goed droog. Na wat kortere routes besluiten we dat het tijd wordt om de tot nu toe ongrijpbare ‘route 7’ te gaan toppen.

Frank oefent voor het 4de graads strikdiploma

Frank oefent voor het 4de graads strikdiploma

Het weer blijft goed en al snel staan we met z’n vijven op de eerste standplaats. Jacques en Remco Klimmen rechts door en Chris, Frank en Jorik nemen een andere variant meer naar links.

Jorik in de inmiddels beruchte ‘route 7’

Jorik in de inmiddels beruchte ‘route 7’

Terwijl Mark en Dorieke atletische  toeren uithalen in een mooie 6B bereiken wij uiteindelijk toch de top van onze route. Het was ondanks het weer een uitermate gezellige en geslaagde dag. Op een uurtje rijden van de uitvalsbasis van Friends and Nuts is dit zeker een gebied waar we vaker terug gaan keren.

Jacques, blijdschap na het behalen van de top van ‘route 7’

Jacques, blijdschap na het behalen van de top van ‘route 7’